DIY - Ohje Puunkantoteline


Puunkantoteline                     © Taija Karjalainen

Lue ohje huolella ensin kokonaan läpi 😊


Tarvikkeet:                                             Välineet:

- Kahvi- tai jätskitikkuja (pystyosa)                                         - väline puutikkujen katkontaan
- isoja tulitikkuja tms. (pohjan alapuoli)                                  - hiomapaperia
- ”biltema”-tikkua tms. (pohja)                                                - liimaa
- grillitikkua (kantokahva)                                                       - (maalia tai petsiä)
- n.30cm pätkä kuivunutta pikkurillinpaksuista
oksaa jostain pihalta


Tarkoituksena on tehdä yksinkertainen polttopuiden kantoteline. Malli ja mitat on kesämökin telineestä, joten voit vapaasti niitä hieman soveltaa.

Koko 1:1 on korkeus (h) 60cm, leveys ja syvyys 30cm.
Koko 1:6: h=10cm, l=5cm, s=5cm
Koko 1:12: h=5cm, l=2,5cm, s=2,5cm
Koko 1:16: h=3,8cm, l=1,9cm, s=1,9cm
Koko 1:18: h=3,3cm, l=1,7cm, s=1,7cm

Mallityö on tehty mittakaavaan 1:12, jos teet pienenpään mittakaavaan, kannattaa valita materiaalit hieman ohjetta ohuemmista tikuista tai päinvastoin jos teet 1:6 mittakaavaan.

OSAT:
1: Kantokahvaan tarvitset pyöreää tikkua. Mallityössä grillitikkua.
Katkaise l=5cm, l=2,5cm, l=1,9cm, l=1,7cm. Hio päät.

2: Pohjan laudoiksi käytin kavennettua ”biltema”-tikkua, eli saa olla paksumpaa ja kohtuu leveää tikkua nämä. Nämä ovat mallityössä 8mm leveitä ja n. 3mm paksua.
Katkaise 3kpl l=5cm, l=2,5cm, l=1,9cm, l=1,7cm pitkiä pätkiä. Hio päät ja tarvittaessa sivujakin.

3: Pohjan alle tarvitset molempiin reunoihin l=5cm, l=2,5cm, l=1,9cm, l=1,7cm pitkät tikut. Mallityössä nämä ovat isoista tulitikuista. Koko 2x2mm. Hio katkaistut päät.

4: Pystypuut on mallityössä tehty yhteenliimatuista kahvitikuista, jotta sain haluamani paksuuden. Kahvitikku yksinään on mielestäni liian ohut 1:12 koossa. Näitä tarvitaan 2 kpl, pituus Koko 1:6: h=10cm, h=5cm, h=3,8cm, h=3,3cm. Yläreuna saa kauniin pyöreän muodon tikun valmiiksi pyöristetystä päästä. Hio katkaistut päät.

JOS haluat petsata tai muuten käsitellä telineen läpikuultavalla aineella tee se nyt, ennen kuin ryhdytään liimaamaan. Peittävällä maalilla voit maalata huoletta telineen vasta lopussa.

Kun mahdollinen petsaus on kuivunut, ryhdytään kokoamaan. Liimaksi sopii mikä vain valkoinen askarteluliima (erikeeper, tacky glue, pattex wood tms. puuta liimaava liima).

Liimaa pohjan kolme päällilautaa (2) kiinni aluspuihin (3). (Liimaa myös kahvitikut toisiinsa, jotta saat paremman paksuiset pystykappaleet.)

Alapuolelta.
Yläpuolelta
Anna kuivua rauhassa ja käy vaikka kahvilla…

Seuraavaksi liimataan sivuille pystypuut ja kahva paikoilleen. Itse huomasin, että tässä vaiheessa pätkät maalarinteippiä oli suureksi avuksi, kun sormet eivät riittäneet pitämään kokonaisuutta kasassa ja suorassa. Liimasin itse siis kaikki kolme loppuosaa yhdellä kertaa. Toinen tapa olisi liimata sivut ensin pohjaan, antaa kuivua ja lopuksi vasta kahva paikalleen. Suoruuden varmistaminen on tässä tavassa tarkempaa.


Nyt teline osa olisi kasassa.

Polttopuut olisivat sitten vuorossa. Pätki oksasaksilla/listaleikkureilla tms. oksa noin saman mittaiseksi kuin teline. Eli puiden pituus silmämääräisesti l=5cm, l=2,5cm, l=1,9cm, l=1,7cm. Tässä kohtaa ei kannata mitata ihan millilleen, tulee aidompi lopputulos, kun puiden pituus hieman vaihtelee.

Halkaise oksanpätkät. Voit käyttää tähän listaleikkureita tai vaikka puukkoa ja pientä vasaraa, jolla isket terän hamarapuolelle (eli sille leveämmälle, terän paksulle reunalle), niin puukonterä toimii kuin kirveen terä halkaisten puun kahtia.

Rupea pinoamaan puita telineeseen. Voit pistää halkojen väliin aina tipan liimaa, niin telinettä siirrellessä pino ei leviä pitkin ja poikin. Kun laitat liiman vain halkojen väliin, saat pinon halutessasi myös pois telineestä. Kun liima on pikkutipat keskellä, ei liimaus jää näkyviin.
Valmista tuli!

Muistathan, että ohje on omani, eikä sitä ole tarkoitettu käytettävän myyntituotteiden valmistukseen.


Kommentit