Salaisuuksien puutarha, osa 1: kuinka kaikki sai alkunsa ja kuistin rakentaminen

Päätin osallistua Päijät-Hämeen Nukkekotiharrastajien näyttelyyn Lahden Kätevämessuilla Pyhäinpäivänä 2019.
Teemana on Salaisuuksien puutarha.

Alustan koko minulla on 2 * 50 x 46 cm2.
Teen 1:12 mittakaavalla, jolloin toinen levy täyttyy mökistä ja toinen siihen kuuluvasta puutarhasta.
Siirtolapuutarhapalstat ovat useimmiten aidattuja, jos niissä on rakennus. Järjestelyjen puolesta sovimme aidaksi 1 pitkä sivu ja 1 "katujulkisivu".
Eli yhteensä aitaa tulisi 46+46+50=142cm! Apua! Haluan aitapensaan ainakin osittain pitkälle sivulle. Sisääntulo rajataan puuaidalla ja toiseen reunaan pensasaita.

Aiemmin P-H:n kerhoillassa olemme harjoitelleet puiden tekemistä ja vesiaiheita. Sieltä vähän tausta ideaa ja eikun töihin.

Mökki
Siirtolapuutarhamökki on tehty hieman mukaillen Hyvinkään siirtolapuutarhan lautamökin piirustuksilla.
Ensimmäisenä tein ainkin kymmenkunta hahmotelmaa, mitä tiloja ja osia halusin mökkiin mukaan ja mitä mallisuunnitelmissa oli hyvää ja mitä huonoa.
Halusin mökin olevan täysin varusteltu kausiasumista varten; puuhella ruoanlaittoa ja lämmitystä varten, viemäri, mutta ei vesijohtoa, tilaa oleskella ja asua vähintään sen lämpimämmän puolen vuodesta. Makuutila sijoittuu parvelle, jotta tupaan mahtuu keittiö sekä pitkä pöytä puusohvineen.

Kuistille sijoittuu mallipiirustusten mukaisesti huussi, jonka tein varasto-huussi yhdistelmäksi, näin huussin ja mökin väliseen sopukkaan tuli tila polttopuiden säilyttämistä varten.

Aloitin rakentamisen hauskemmasta ja pienemmästä eli kuistista huusseineen. Kuljetuksen, rakentamisen ja leikkisen kannalta päädyin tekemään kuistiosan irralliseksi.

Kuistin runko on ohutta vaneria, kaiteet 10x10mm mäntyrimaa sekä rakettikeppejä, laudoitus seinissä purettua bambu-tablettia. Ovi on löytö Suuren Snadin kierrätyspöydästä ja valmistuotantoa.
Osat on liitettu toisiinsa liimaamalla. Liimaukset on vahvistettu sieltä täältä pienillä nauloilla, joille olen porannut esireiät, ettei ohuet osat halkeaisi kiinnitettäessä.
Huussin sisällä on tehty kompostikäymälän pönttö tyhjentyneetä leivinjauhe- tai soodapurkista. Kun kyseessä on siirtolapuutarhamökki on huussissakin tietenkin paperitapetit. Kuosi ympäristöön sopivasti kukkasia ja lehtiköynöstä vihreän ja keltaisen sävyissä.

Puupinon taakse tein ritläseinän, jotta tuuli pääsee pitämään polttopuut kuivina.

Kuisti sai perinteisen värimaailman; punamultaa ja valkoista tehosteena.

Kommentit