Kasvihuone vanhaan metallilyhtyyn, Keuruu syksyllä 2020

 Tänä vuonna Riihon Nukkekotoilu-viikonloppuna oli aiheena pienoishuoneen valmistaminen lyhtyyn. Aihe ei oikein aluksi innostanut minua; ei ollut oikein paikkaakaan koko lyhdylle.

 
Kuitenkin anoppilassa vieraillessani sattui silmiin roskiksen vieressä vanha rikkinäinen ja säänpieksemä metallilyhty. Siitä voisin tehdä pienoishuoneen ja vaikka se lopulta ei onnistuisi, niin harmistus olisi pieni, koska rahaa tarvikkeisiin ei juurikaan kuluisi.

Koska lyhdyn kunto oli melkoinen lähtötilanteessa, päätin tehdä vähän ennakkotöitä lyhdyn rungon osalta. Aivan ensimmäisenä lyhdyn pinnasta piti irrottaa liuottimen avustuksella lyhdyn reunoihin kiinnitetyt teippausten jämät liimoineen. Lyhdyssä oli ollut liian suuret ilma-aukot kynttilän polttamiseksi, joten niitä oli sitten pienennetty teippaamalla.


Tämän jälkeen suoritin lyhdylle vielä perusteellisen pesun tiskiaineella ja -harjalla. Onneksi näistä "peltilyhdyistä" lähtee nuo lasit irti vaivattomasti, vain pieniä metalliliuskoja taivuttamalla ja takaisin saa yhtä helposti. 

Lasit jätinkin irtonaiseksi toistaiseksi, jotta loput työvaiheet olisi helpommin toteutettavissa. Eihän tuota tuollaiseksi voinut jättää vaikka irtolian sainkin pesemällä irtoamaan.



Seuraavaksi lyhty sai uuden värin. Katto-osaan löytyi komeron periltä kiiltävää mustaa spraymaalia ja muihin osiin ostin kokeiluun kalkkimaali-spraytä. Kokeilun arvoinen tuote, tasainen pinta vaatii kyllä vielä lisää opettelua, mutta lyhdyn ornamenttipinnassa pienet epätasaisuudet värissä eivät häiritse.     

    


Lyhdyn pintojen kuivuttua oli ajatus saanut vähän jo muotoa, millaista pienoishuonetta lyhdyn sisään rupeaisin rakentamaan.
Lyhtyyn tulisi jonkinlainen kasvihuoneen ja oleskelutilan välimuoto; tiili- tai kaakelilattia, iso valkoinen korituoli, pieni sivupöytä, ruukutus/istutustaso, erikokoisia ruukkuja, multasäkkejä, istutuslapio, siemenpusseja, amppeleita....

Ensin piti tehdä takaseinä, joka muodostaisi lyhdystä tilan ja poistaisi alkuperäisen käyttötarkoituksen korostumasta liikaa. Toinen tärkeä elementti, jonka päädyin tekemään valmiiksi etukäteen Riihon/Keuruun reissua ajatellen oli lattia.

Löysin sattumalta sopivaa origami- tai skräppäys-paperia, jossa oli sopiva sinivalkoinen klinkkerikuosi. Kuosi ja lyhdyn koristeelliset viistetyt nurkat vievät  mennessään Marokkoon tai jonnekin tuonne Välimeren ja Pohjois-Afrikan lämpimiin maihin.


Lattia on tehty  seuraavasti:
1. otettu lyhdyn pohjasta mahdollisimman tarkat mitat
2. piirtämällä pohja ensin kopiopaperille ja leikkaamalla se hieman liian suureksi
3. sovitettu tehtyä paperimallia lyhtyyn ja painamalla se reunoja myöten saatu tarkka malline lattiasta
4. piirretty korjatun paperimallin avulla pohjan kokoinen ja muotoinen kappale paksuhkolle pahville, joka toimii varsinaisen lattian pohjana.
5. pohjapahviin piirsin "laatoituksen" apuviivat
6. leikkaamalla kuviopaperista laatoitusta riveittäin irti ja sommittelemalla ne uudelleen pohjapahville (kuviopaperi oli pienempi kuin lyhdynpohja ja kuviopapereita ei ollut riittävästi käyttääkseni niitä vierekkäin)
7. lopuksi valmis lattia on vielä soviteltu lasien kanssa paikoilleen mahtuvaksi, jonka jälkeen lakkasin pinnan vielä puolimatta-lakalla.

Sitten tuli se kaivattu ja odotettu viikonloppu Keuruulla Riihon majatalossa, Anrin notkuvien ruokapöytien äärellä.


Tarjolla olevista materiaaleista ja yhteisesti ilmaan lennelleistä ideoista päädyin toteuttamaan ovelle helmiverhon pienistä lasisista siemenhelmistä. Tämän toteuttamisessa oli suuri apu "aaltopahvista", jonka uriin verhon saattoi sommitella ennen
pujottelua.

No, niinhän siinä kävi, ettei kaikki haaveilemani toiminnot yksinkertaisesti mahtuneet tämänkokoiseen pienehköön lyhtyyn 1:12-mittakaavassa.




Amppeli on tehty kuohuviinipullon korkin metallikehikosta ja kynttilät sätkien filttereistä.
Ruukut on itsetehtyä keramiikkaa ja muoviruukku rela taps-purkin sisältä.
Kukkia ja ruukkuja sain kuitenkin istutustason lisäksi sentään mahtumaan.


Lyhdyn katossa olleeseen reikään löytyi kirkas muovikupu, joka asettui kattoikkunaksi vallan mukavasti mustaksi maalatun pahvisen sovituskappaleen kanssa.

Teimme lyhtyyn myös valaistuksen patterikäyttöisillä led-valonauhoilla. Minun lyhdyssäni patterikotelo on kiinnitetty takaseinän taakse ulkopuolelle metallilangasta taivutettuihin kannakkeisiin ja itse valonauha on pujotettu lyhdyn koristeiden välistä ja teipattu kiertämään katossa.


Tältä viimeistelty lopputulos näyttää iltavalaistuksessa. Ei hullumpi vai mitä ;)

Kommentit